Ingrediënten
2 blikken bonen (bijv. zwarte bonen &
kidneybonen)
3el olijfolie
3el citroensap of azijn
1tl honing
1tl mosterd
zout en peper
3 tomaten
klein blikje maïs (of andere frisse groente,
bijvoorbeerd: sla, komkommer, avocado, gebakken paksoi, etc)
klein teentje knoflook, geperst (of andere
smaakmakers, bijvoorbeeld: gesnipperd sjalotje, 10 min geweekt in de
azijn van de dressing; 2 tl geroosterde zaadjes zoals venkelzaad of
karwijzaad; 1 tl specerijen, zoals sumak, za’atar, gerookt paprikapoeder
of ras-el-hanout; theelepel miso door de dressing)
BONUS-LEKKERS: niet nodig, wel lekker
(bijvoorbeeld: nootjes; olijven; blik artisjokharten; restje gebakken
aubergine/champignons/boerenkool/etc.; semigedroogde tomaten;
Amsterdamse uitjes; kappertjes; krokant gebakken stukjes wraps;
croutons; of niet vegan: feta, gekookt ei, ansjovis, gerookte makreel,
gebakken chorizo)
Stappen
Laat de bonen uitlekken. Optioneel: bak ze in een
koekenpan tot ze een beetje een korstje hebben (érg lekker,
maar meer moeite); laat afkoelen.
Pak de grootste sla-schaal of beslagkom die je hebt.
Doe de ingrediënten voor de vinaigrette in de kom en klop
er met een vork een egaal mengsel van. Gebruik je
citroen/limoen? Rasp dan ook de schil door de dressing.
Proef de dressing. Hij moet echt flink zuur zijn, maar
wel lekker. Te zuur? Beetje extra honing. Wel zuur genoemd
maar weinig smaak? Meer zout.
Voeg de smaakmakers toe aan de dressing.
Kieper de bonen erbij.
Snij (voor zover nodig) de groenten en doe ze erbij.
Roer en proef. Bepaal of er meer dressing nodig is of
misschien bonus-lekkers.
Eet smakelijk!