Bonensalade

Dit is de ultieme doordeweekse maaltijd voor een druk gezinsleven, want het is comfortfood én een oppepper én gezond en ook nog razendsnel klaar. In z’n simpelste vorm hoef je alleen maar een dressing te maken en wat blikken open te trekken.
De truc is de combinatie van bonen met een lekker zure dressing, al het andere is bonus. Je kan dan ook alle kanten op met deze salade; ik hou het basisrecept simpel maar geef wat extra suggesties tussen haakjes.

Op reis maken wij dit heel veel, want zelfs als je al weken geen supermarkt van binnen hebt gezien, kun je met een goed gevulde voorraadkast toch gewoon een heerlijk frisse en vullende salade op tafel zetten. En als er moeilijke eters in huis zijn maak je er gewoon een bouwpakket van: verschillende schaaltjes op tafel en zelf je favoriete salade maken!

Linda & Björn

Benodigdheden


Grote kom


Koekenpan


Rasp (optioneel)


Vergiet

Ingrediënten


2 blikken bonen (bijv. zwarte bonen & kidneybonen)


3el olijfolie


3el citroensap of azijn


1tl honing


1tl mosterd


zout en peper


3 tomaten


klein blikje maïs (of andere frisse groente, bijvoorbeerd: sla, komkommer, avocado, gebakken paksoi, etc)


klein teentje knoflook, geperst (of andere smaakmakers, bijvoorbeeld: gesnipperd sjalotje, 10 min geweekt in de azijn van de dressing; 2 tl geroosterde zaadjes zoals venkelzaad of karwijzaad; 1 tl specerijen, zoals sumak, za’atar, gerookt paprikapoeder of ras-el-hanout; theelepel miso door de dressing)


BONUS-LEKKERS: niet nodig, wel lekker (bijvoorbeeld: nootjes; olijven; blik artisjokharten; restje gebakken aubergine/champignons/boerenkool/etc.; semigedroogde tomaten; Amsterdamse uitjes; kappertjes; krokant gebakken stukjes wraps; croutons; of niet vegan: feta, gekookt ei, ansjovis, gerookte makreel, gebakken chorizo)

Stappen


Laat de bonen uitlekken. Optioneel: bak ze in een koekenpan tot ze een beetje een korstje hebben (érg lekker, maar meer moeite); laat afkoelen.


Pak de grootste sla-schaal of beslagkom die je hebt.


Doe de ingrediënten voor de vinaigrette in de kom en klop er met een vork een egaal mengsel van. Gebruik je citroen/limoen? Rasp dan ook de schil door de dressing.


Proef de dressing. Hij moet echt flink zuur zijn, maar wel lekker. Te zuur? Beetje extra honing. Wel zuur genoemd maar weinig smaak? Meer zout.


Voeg de smaakmakers toe aan de dressing.


Kieper de bonen erbij.


Snij (voor zover nodig) de groenten en doe ze erbij.


Roer en proef. Bepaal of er meer dressing nodig is of misschien bonus-lekkers.


Eet smakelijk!