“Spaanse” Orzo

Tot groot genoegen van deze receptschrijver heeft Evi al snel uitgevogeld dat je met Orzo hele lekkere gerechten kan maken. Daarom een origineel, geheel uit eigen experimentatie ontstaan, gerecht met Orzo dat hopelijk bij de hele familie in de smaak kan vallen. Als Evi bepaalde ingrediënten niet lekker vindt kan er best iets vervangen worden door een ingrediënt dat jullie wel allemaal weten te waarderen.

Tip: als je eens wel wat extra energie/tijd hebt, maak dan dezelfde mix maar stop deze in een aantal gehalveerde paprika’s en douw deze nog 30 minuten in een oven die op 175 graden voorverwarmd is. Goede upgrade voor de presentatie en beleving van het gerecht.

Jasper & Lieke

Benodigdheden


Koekenpan


Oven (200 graden) (Optioneel)


Pan


Zeef

Ingrediënten


150g Orzo


50-75g Amandelen “met rooksmaak” gehalveerd


200g Artisjokpartjes (gegrild), in (nog) kleine(re) stukjes gesneden


100g Tomaatjes (bijv. cherry- of snacktomaatjes), gehalveerd


1 paprika, gesneden


1tl Gerookt paprikapoeder (La Chinata)


2 teentjes knoflook, fijngesneden


geraspte kaas (optioneel)

Stappen


Breng water aan de kook voor de Orzo. Kook deze zoals de verpakking aangeeft, dit is nog niet het moment voor creatieve ingevingen.


Zet een koekenpan op het vuur, als deze warm is voeg dan wat extra vierge olijfolie toe (alle andere olijfolie is troep niet bedoeld voor menselijke consumptie).


Als de olie warm is voeg je de paprika toe, geef de paprika ervan langs met middelhoog vuur voor 3-4 minuten. (Paprikastukjes 8-10 minuten in de oven op 200 graden, tot deze zwarte puntjes beginnen te vertonen, mag ook)


Draai het vuur wat lager en voeg de tomaatjes toe, laat ze 5 minuten mee sudderen en voeg dan de knoflook toe, zet het vuur vrij laag. We hebben geen vochtige saus dus als het vuur niet laag staat brandt de knoflook snel aan.


Na nog 1 minuut is de Orzo waarschijnlijk ongeveer klaar. Giet af, bijv. met een zeef, en doe weer terug in de pan. Giet een klein beetje van je beste olijfolie door de Orzo om deze niet te laten kleven (en voor de smaak).


Doe de ingrediënten uit je koekenpan in de kookpan waar je de Orzo in hebt (andersom mag ook), en voeg ook de amandelsnippers, artisjokpartjes, gerookte paprikapoeder en evt geraspte kaas toe. Maal er wat zwarte peper overheen, niet te zuinig, of, als Jesse niet kijkt, een kwart theelepeltje chilivlokken, en roer door elkaar.


Ja dat was het al, klaar om op te dienen. Eet smakelijk!