Stappen
Boter en olijfolie in een pan. voeg uien toe tot glazig, daarna knoflook tot geurig. Voeg vervolgens selderij en wortels toe en laat garen. (deze hele stap in totaal zo’n 20 min)
Tegelijk in een andere pan: pancetta in pan tot knapperig. Haal pancetta uit de pan en vervolgens gehakt erin tot rul en crispy, in 2/3 batches. Dit laatste duurt even, want je moet telkens door totdat het water is verdampt en het echt gaat maillard-reageren. Je krijgt een vastgeplakte fond aan de bodem maar da’s nie erg. (deze stap in totaal zo’n 30 min)
Gooi groente en vlees bij elkaar, met zout, peper, melk en peterselie, en laat een uur indikken
Doe vervolgens wijn, thijm, laurier erbij en laat weer een uur indikken
Voeg vervolgens tomatenpuree, en (in stukken gesneden) bliktomaten erbij, met wat zou en peper en laat weer een half uur indikken.
Start met proeven en voeg net zo lang zout, peper, boter, melk, balsamicoazijn en evt nog wat tijm toe. (flauw = zout en peper, saai = balsamico en tijm, niet rijk = boter, melk)
Je bent nu klaar, maar laat zo lang mogelijk op vuur doorpruttelen op zachtst mogelijke pit en stand. Hoe langer hoe lekkerder.
Gooi t in een lasagne! of maak een gewone pasta. Dat hoort overigens niet met spaghetti maar met iets dikkers, bijv De Cecco nr. 7 linguini, of verse tagliatelle.