l’autentico ragù alla bolognese di papà

Dit recept is totaal niet snel, makkelijk, doordeweeks en handig, maar wel heel lekker! Ooit in een ver verleden heeft Barend als persoonlijke missie opgevat om de lekkerste bolognesesaus ever te kunnen maken. En dit recept is daar het resultaat van, na ik denk wel vier jaar eraan klussen en 10 verschillende versies.

Dus hierbij worden jullie onderdeel van het selecte gezelschap van Nederlanders die daadwerkelijk een echte Italiaanse saus kunnen maken.

Denk in termen van meal-prep, want wij maken dit eens in de twee maanden, waarna er zo’n 8 porties in de vriezer belanden voor snelle maaltijden door de week. Of t belandt in een lasagne en dan eet je een week lasagne (best week ever)

Barend & Carlijn

Benodigdheden


2 Koekenpannen

Ingrediënten


Olijfolie


Boter


4 uien


8 tenen knofloof (of gewoon een hele bol, als je toch bezig bent)


1 hele selderij


2 winterpenen


bos peterselie


2 blikken gepelde tomaten (San Marzano)


1 groot blikje tomatenpuree


1kg gehakt (mix rund, lam, kalf, wat je kan vinden) of! drie pakjes gehackt


500g pancetta (of spekreepjes) of! 2 pakjes speckjes


4dl melk


4dl witte wijn


laurier


tijm


heel stuk parmezaanse kaas

Stappen


Boter en olijfolie in een pan. voeg uien toe tot glazig, daarna knoflook tot geurig. Voeg vervolgens selderij en wortels toe en laat garen. (deze hele stap in totaal zo’n 20 min)


Tegelijk in een andere pan: pancetta in pan tot knapperig. Haal pancetta uit de pan en vervolgens gehakt erin tot rul en crispy, in 2/3 batches. Dit laatste duurt even, want je moet telkens door totdat het water is verdampt en het echt gaat maillard-reageren. Je krijgt een vastgeplakte fond aan de bodem maar da’s nie erg. (deze stap in totaal zo’n 30 min)


Gooi groente en vlees bij elkaar, met zout, peper, melk en peterselie, en laat een uur indikken


Doe vervolgens wijn, thijm, laurier erbij en laat weer een uur indikken


Voeg vervolgens tomatenpuree, en (in stukken gesneden) bliktomaten erbij, met wat zou en peper en laat weer een half uur indikken.


Start met proeven en voeg net zo lang zout, peper, boter, melk, balsamicoazijn en evt nog wat tijm toe. (flauw = zout en peper, saai = balsamico en tijm, niet rijk = boter, melk)


Je bent nu klaar, maar laat zo lang mogelijk op vuur doorpruttelen op zachtst mogelijke pit en stand. Hoe langer hoe lekkerder.


Gooi t in een lasagne! of maak een gewone pasta. Dat hoort overigens niet met spaghetti maar met iets dikkers, bijv De Cecco nr. 7 linguini, of verse tagliatelle.