Stappen
Begin op tijd met het maken van het deeg! Dit moet lang reizen. Bij voorkeur de dag/avond voordat je de pizza’s wilt maken, uiterlijk in de ochtend van die dag.
Mix de gist met het water. De verse gist kan ook direct in de bloem gedaan worden.
Doe de Manitoba bloem en de 0.0 bloem in een kom.
Voeg het water beetje bij beetje toe en kneed het deeg. Voeg het zout toe als de helft van het water is toegevoegd. Blijf goed kneden.
Voeg vervolgens de olie beetje bij beetje toe, blijf kneden. Kneed het deeg op de werkplek tot het zacht en homogeneus is.
Maak van het deeg een bol en laat het 10 minuten rusten met de kom over het deeg.
Trek het deeg aan de zijkanten uit elkaar en vouw dit naar binnen, doe dit ook met de boven en onder kant. Uiteindelijk is het weer een bol.
Leg het deeg in een kom en dek af met plastic folie en laat het rijzen. De kom kan in de oven gezet worden met het licht aan (zo wordt het 26-28°C), een warme plek kan ook.
Laat het deeg tenminste 3-4 uur rijzen.
Verdeel het deeg na het rijzen in 2-4 stukken. Leg het deeg op een plaat en laat het nog eens 30 minuten rijzen, afgedekt met plastic folie of doek
Als het deeg volledig is gerezen, kan je de barbecue aansteken. Zorg dat er voldoende briketten op liggen om een goed hete oven te krijgen. Begin eerst met alle briketten in het midden onder de pizzasteen zodat deze goed warm kan worden. Geef dit voldoende tijd want als de steen niet warm genoeg is, blijven je pizza’s plakken.
Wanneer de pizzasteen warm is verdeel je de briketten over de rand van de ketel en haal je ze dus juist weg onder het midden. Op die manier heb je wel een warme oven en branden de pizza’s niet aan op de steen.
Nu de barbecue gereed is, kan je beginnen met het bedekken van de pizza’s. Strooi een beetje bloem (wij gebruiken Semola) over het werkblad en rol daarboven één deegbol uit tot een mooie ronde pizzabodem.
Begin met een laag fritto uit te smeren over de bodem als basis. Laat daarna vooral je fantasie de vrije loop! Een paar van onze favorieten zijn: mozarella, rode pesto en rauwe ham (er op na het bakken), zalm, rode ui en kappertje, of tonijn, ham en olijf. Maar ook een pizza met Nutella en aarbeien smaakt goed!
Strooi wat bloem over de pizzasteen en schep voorzichtig jullie creatie er op. Als de barbecue goed warm is (250+ graden) bak je de pizza ongeveer een minuut of 7. Uiteraard kan het ook in de over, dan zou ongeveer 8-10 minuten op 220 graden goed moeten zijn.
Wanneer de pizza er knapperig uit ziet haal je hem er af en genieten maar!