Panzanella (Italiaanse broodsalade)

Deze Italiaanse broodsalade is heerlijk op een zomerse dag. Hij is ideaal om oud brood op te maken (vers brood kan uiteraard ook).
Je kan er eindeloos mee variëren. Hij is snel klaar, maar kan ook prima een dag tevoren gemaakt worden (Je kan ’m 1 dag in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren).

Bovendien is deze panzanella peuter-proof (of nouja, als Felix een erg kieskeurige dag heeft, eet hij alleen de stukjes brood eruit. Maar meestal eet hij ook wel rauwkost. Voor zover we hebben kunnen vinden, zit er geen alcohol meer in rode wijnazijn).

Schrik trouwens niet van de enorme hoeveelheid salade die je maakt voor 2/2,5 persoon (officieel 2, maar wij eten er gewoon met Felix van). Bij ons gaat het echt gewoon op.
Eet smakelijk!

Edgar, Judith & Felix

Benodigdheden


Grote kom

Ingrediënten


1 verse ciabatta of ander brood (of circa 250 gram oud brood)


2el rode wijnazijn


3-4 trostomaten


een halve komkommer


1 (gele) paprika


1 kleine rode ui


15g verse basilicum


4el extra vierge olijfolie


1 bol mozzarella (voor extra eiwitten) (optioneel)

Stappen


Snijd de ciabatta/het brood in grote dobbelstenen. Doe ze in een ruime slakom en besprenkel met de azijn.


Snijd de tomaten en paprika in stukjes, de komkommer in blokjes, de ui in halve ringen en scheur de basilicum grof. Meng dit alles door het brood. Breng op smaak met de olijfolie en eventueel zout en peper.


Laat de smaken minstens 15 minuten intrekken (dit gerecht kan gerust langer van tevoren worden bereid). Speel in de tussentijd met Evi, lees een boek, doe een dansje, filosofeer, oefen je tennis of combat skills, of….


Verdeel de salade over de borden. Bon appétit!